Onderzoek Overzicht Onderzoek Overzicht

AlmereGrid doet mee aan nationale en internationale onderzoeksprojecten. Doel is om samen te werken met andere Crowd Computing projecten, de proeftuin uit te breiden en kennis te verspreiden.


Internationale samenwerking Internationale samenwerking

De Internationale Desktop Grid Federatie brengt iedereen samen die geïnteresseerd is in de wereld  van  Crowd Computing (Desktop Grid computing) en aanverwante technologieën.


Crowd Computing laat toe om ongebruikte computercapaciteit te gebruiken voor grootschalige rekenprogramma's. Crowd Computing kan binnen een organisatie gebruikt worden of ze kunnen computercapaciteit verzamelen van vrijwilligers over het hele land en ver buiten de grenzen.
Het beheren van een desktop grid en programma's ontwikkelen voor desktop grids brengt specifieke uitdagingen met zich mee. IDGF biedt antwoord op deze vragen. De Internationale Desktop Grid Federatie heeft een portal beschikbaar voor haar leden met een schat aan informatie. Een deel hiervan is voor iedereen toegankelijk via http://desktopgridfederation.org


De Internationale Desktop Grid Federatie biedt verschillende diensten aan haar leden aan, zoals vergaderingen, workshops en tutorials, een bibliotheek met uitgebreide documentatie, discussiefora met experten, en zo meer.


Momenteel zijn er ongeveer 50 organisaties en 250 individuele leden aangesloten bij de Internationale Desktop Grid Federatie.

http://desktopgridfederation.org

IDGF-SP IDGF-SP

IDGF-SP is een support project met als doel IDGF en de leden van IDGF te helpen op een aantal punten.

http://idgf-sp.eu

Dutch Health Hub Dutch Health Hub

Zorg innovatie door samenwerking MKB bedrijven in de Dutch Health Hub. IPC project.

 

http://dhh-ipc.nl

Contrail Contrail

AlmereGrid was een test bed voor het Contrail project (via partner Genias). Cloudcomputing federatie, filesystemen en security.

http://contrail-project.eu

EDGeS EDGeS

EDGeS slaat brug tussen de grootste Europese grids


Het EDGeS project bouwde bruggen tussen Desktop Grids gebaseerd op Boinc en XtremWeb middleware, en Service Grids zoals het gLite gebaseerde EGEE.

AlmereGrid was de Nederlandse partner in EDGeS. Ook het
Erasmus MC in Rotterdam doet mee met EDGeS als gebruiker.

De  volgende Grids zijn als eerste verbonden via EDGeS in een groot pan-Europees Grid:

  • EGEE, het grootste Service Grid voor de wetenschap in Europa. In Nederland zijn o.a. NIKHEF en SARA in Amsterdam belangrijke partners.
  • SZTAKI Desktop Grid in Hongarije. Dit wordt voornamelijk gebruikt door wiskundigen. Veel Hongaren doneren computertijd aan SZTAKI Desktop Grid.
  • AlmereGrid - ʻs werelds eerste CityGrid.
  • IberCivis - Een Desktop Grid uit Spanje.
  • Lokale Dektop Grids in de Universiteit van Westminster, Londen, en LaL in Parijs.
  •  EELA, dat een groot aantal computers in Latijns Amerika en Zuid-west Europa bevat.
  • SEE-GRID-SCI, dat Grids in Zuid-oost Europa omvat.

Er is nog een andere horde die gebruikers moeten nemen. Voor EDGeS moest men of een Service Grid gebruiken zoals het gLite gebaseerde EGEE, of een Desktop Grid. Er bestond geen mogelijkheid om beide naadloos te integreren op Europese schaal en een progamma van de gecombineerde infrastructuur gebruik te laten maken.


Met de EDGeS bruggen die nu beschikbaar zijn, kan dit wel. Op deze wijze kunnen programma's die het meest geschikt zijn voor een Desktop Grid gedraaid worden op een BOINC of XtremWeb gebaseerd Grid. Programma's die beter geschikt zijn voor een Service Grid zoals EGEE kunnen daarop gedraaid worden.
EDGeS draagt zo bij tot de uitbouw van een onderhoudbare Grid infrastructuur in Europa door bestaande nationale en internationale Service en Desktop Grids te integreren.

Digitale Wooncoach Digitale Wooncoach

Digitale Wooncoach project: Build-on-Grid

In Almere bestaan nieuwbouwwijken uit zand. Zou u niet eerst door uw nieuwe huis willen lopen voordat het gebouwd wordt? Door uw nieuwe straat of wijk? Dat kan: bouw uw eigen huis in Virtual Reality op een Grid. Het Grid gebruikt informatie uit allerlei bronnen en zorgt ervoor dat die altijd actueel is. Dus ook als u voor de eerste keer een huis bouwt, u werkt altijd met correcte informatie. Wel zo handig als u bijvoorbeeld in de grond wil boren voor een warmtewisselaar. Mag dat daar? Het Grid systeem weet het. U praat met de architect en bouwer aan de hand van drie-dimensionale beelden.

Het bouw-Grid is een combinatie van verschillende soorten Grids: een Data Grid voor opslag, een Desktop rekengrid voor Virtual Reality berekeningen en een Knowledge Grid voor het verzamelen en doorgeven van bouwkennis. "Bouw de nieuwe stad op de computers van de bestaande stad"

BEinGRID BEinGRID

BEinGRID project: Back-up voor het MKB

Een Grid kan niet alleen worden gebruikt om te rekenen, maar ook om bijvoorbeeld opslagruimte te delen. Door Grid technieken te gebruiken kan dat veilig en komen gegevens nooit in verkeerde handen.

Bij een back-up Grid wordt vaste schijfruimte gedeeld. Vaste schijven kosten tegenwoordig niet meer zoveel. Gebruik een gedeelte van je harde schijf voor back-ups van anderen. Uw back-up wordt verspreid over vaste schijven van anderen.

Back-up data wordt versleuteld en in stukjes gehakt op uw computer: onmogelijk voor anderen om de informatie te reconstrueren. De gegevens worden niet gewoon in stukjes gehakt, maar er wordt gebruik gemaakt van complexe projectie-algoritmen.
AlmereGrid heeft een demonstrator voor een back-up Grid, die is ontwikkeld in het Europese project BEinGRID, onder andere met Rabobank Almere en Erasmus Business school.

Provincie Flevoland Provincie Flevoland

Provincie Flevoland

Van 1 mei 2004 tot 1 mei 2005 werd AlmereGrid ondersteund door een subsidie verstrekt door de Provincie Flevoland. Onderdeel was een grant van de Europese Unie. Projectnummer IAP21008.