Blogs Blogs

Terug

Persuitnodiging

Op woensdag 15 september in Amsterdam, 12:30 uur, Beurs van Berlage, Damrak een mediaevent plaats over internationale computerinfrastructuren voor de wetenschap. AlmereGrid draagt aan dit media-event bij.

Persuitnodiging

Hieronder vindt u informatie over een media evenement en persrondleiding op woensdag 15 september in Amsterdam, 12:30 uur, Beurs van Berlage, Damrak over internationale computerinfrastructuren voor de wetenschap.

 

AlmereGrid draagt aan dit media-event bij.

 

Als u wilt deelnemen, wilt u dat ons dan s.v.p. via e-mail aan info@biggrid.nl laten weten, gaarne voor maandag 13 september, 12.00 uur.

 

Voor meer informatie: Mieke van den Berg, + 31 6 1091 2431, info@biggrid.nl

Internationale computerinfrastructuur is klaar om de grote wetenschappelijke uitdagingen aan te kunnen pakken<

 

Internationale Grid infrastructuur week in Amsterdam 13-17 september

 

Amsterdam 10 september 2010,

 

Moderne wetenschap kan vandaag de dag niet zonder grote hoeveelheden computerkracht. Veel wetenschappelijk onderzoek wordt bovendien uitgevoerd in grote, internationale teams van onderzoekers. Door samen te werken, kunnen de onderzoekers grote wetenschappelijke uitdagingen aanpakken, bijvoorbeeld rond pandemieën, klimaatverandering en hernieuwbare energie.

In de laatst tien jaar zijn er in Europa verschillende grote computerinfrastructuren

opgebouwd om onderzoekers te ondersteunen bij het verwerken van alle data. Vele computers van Europese researchinstituten en rekencentra zijn aan elkaar geknoopt tot een computer grid. Het EDGeS project heeft nog eens 150.000 pc's van vrijwilligers thuis aan deze infrastructuur verbonden. Dit jaar zijn de eerste stappen gezet om deze computernetwerken om te zetten naar een permanente infrastructuur. De European Grid Infrastructure, gecoordineerd door EGI.eu, een nieuw opgerichte organisatie, gevestigd in Amsterdam, verbindt nu meer dan 240.000 computers, voornamelijk in Europa, om multidisciplinaire onderzoeksgroepen te ondersteunen.

Dit media evenement is de eerste gelegenheid voor de pers om deze nieuwe infrastructuur aan het werk te zien:

  • EGI ondersteunt nu de eerste permanente Grid infrastructuur in Europa. Eerste internationale conferentie is van 14-17 september in Amsterdam.
  • Dit media evenement is ook de officiële lancering van de International Desktop Grid Federation (IDGF), een samenwerking tussen een groot aantal Volunteer Desktop Grids die mensen thuis in staat stellen ongebruikte computertijd te doneren aan de wetenschap.
  • Dat dit evenement in Nederland plaatsvindt, is een illustratie van de belangrijke Nederlandse bijdragen op dit gebied. De week begint maandag 13 september dan ook met de Nederlandse Big Grid gebruikersdag, mede ondersteund door de Vereniging Gridforum Nederland.

Dit media evenement en de persrondleiding geven een kijkje achter de schermen. Het biedt een unieke mogelijkheid om deze technologie aan het werk te zien en met de hoofdrolspelers te spreken.

Media evenement

De bijeenkomst begint met een persconferentie. Enkele hoofdrolspelers op het gebied van computerinfrastructuur zullen een korte toelichting geven:

Amandus Lundqvist, voorzitter van het Algemeen Bestuur van SURF, licht de Nederlandse plannen toe om de onderdelen van de Nederlandse e-Infrastructuur voor de wetenschap onder de SURF paraplu te verenigen.

Enric Mitjana of Kostas Glinos, vertegenwoordigers van de Europese Commissie, geven uitleg over het Europese beleid inzake de ontwikkeling van de e-Infrastructuur voor de wetenschap.

Steven Newhouse, directeur van EGI.eu, zal de pan-Europese samenwerking toelichten, ondersteund door het project EGI-InSPIRE, gefinancierd uit het 7e Kaderprogramma van de EU en de bijdragen van de nationale organisaties van de Europese landen.

Willem Bouten, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, laat zien hoe in het Flysafe-project een gedistribueerde omgeving gebruikt wordt voor een alarmsysteem om botsingen met vogels te voorkomen.

Alexandre Bonvin, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, zal laten zien hoe de huidige uitdagingen op het gebied van structurele biologie en life sciences kunnen profiteren van een wereldwijde aanpak, ondersteund door virtuele onderzoeksplatformen en geavanceerde gereedschappen voor gegevensanalyse.

Peter Kacsuk, projectdirecteur van het EDGI project, vertelt over enkele wetenschappelijke toepassingen, waaraan mensen thuis computertijd kunnen bijdragen, waaronderdie meehelpt om de energiecrisis op te lossen.

Ad Emmen, directeur van AlmereGrid, en actief in de Desktop Grid projecten EDGI en DEGISCO, zal toelichten hoe de IDGF miljoenen mensen en duizenden organisaties in staat zal stellen ongebruikte computertijd te doneren aan wetenschappelijk onderzoek.

Er is daarna de mogelijkheid om vragen te stellen.

 

Persrondleiding

Tijdens de rondleiding kunt u een aantal demonstratie-opstellingen zien die deel uitmaken van de conferentie, die gedurende de week wordt gehouden. Elke demo illustreert een wetenschappelijke toepassing of laat een innovatief aspect van de Europese computerinfrastructuur zien.

 

Afkortingen:

DEGISCO: Desktop Grids for International Scientific Collaboration, http://degisco.eu

EDGeS: Enabling Desktop Grids for eScience, http://edges-grid.eu

EDGI: European Desktop Grid Initiative, http://edgi-project.eu

EGI: European Grid Infrastructure, http://www.egi.eu/about/press/

EGI-TF2010: EGI Technical Forum 2010, http://www.egi.eu/EGITF2010/

IDGF: International Desktop Grid Federation, http://desktopgridfederation.org