Blogs Blogs

Terug

EDGeS slaat brug tussen grootste Europese grids

Almere 2008-06-30, Tijdens het eerste EDGeS User en Industry Forum in Orsay, bij Parijs, stelde het EDGeS project zijn plannen voor om een brug te bouwen tussen Desktop Grids gebaseerd op Boinc en XtremWeb middleware, en Service Grids zoals het gLite gebaseerde EGEE. In Orsay stelden academische en industriële organisaties hun toepassingen voor, van het interpreteren van bewakingsbeelden en medische beeldvorming tot simulatie van materialen. Deze topassingen zullen overgedragen worden op de gecombineerde Desktop Grid/Service Grid infrastructuur die EDGeS zal creëren met de EDGeS Applicatation Development Methodology (EADM), een methode om toepassingen gemakkelijk naar het grid over te brengen . AlmereGrid is de Nederlandse partner in EDGeS. Het budget voor EDGeS, een tweejarig project, bedraagt 2,9 miljoen Euro.
 

Het EDGeS User en Industry Forum wil in Europa de focus worden van Desktop Computing geïntegreerd met Service Grid Computing. Het User Forum concentreert zich op het academisch gebruik van grid computing terwijl het Industry Forum eerder focust op het gridgebruik in bedrijven en op organisaties die hun eigen grid willen opzetten.

Een belangrijk probleem waarmee potentiële gridgebruikers geconfronteerd worden is de moeilijkheid om toepassingen naar het grid over te brengen. Het EDGeS project pakt dit probleem aan door de leden van het forum een Grid Application Development Methodology aan te bieden. Daarnaast is er een discussieforum over Desktop Grids beschikbaar en een wiki die zal uitgroeien tot een technisch referentie handboek.

Een eigen grid opzetten is niet makkelijk. Het EDGeS project wil ondersteuning bieden voor twee belangrijke types van Desktop Grid middleware: BOINC and XtremWeb. Voor BOINC biedt EDGeS partner MTA SZTAKI een makkelijk te installeren distributie. Voor XtremWeb vormen EDGeS partners IN2P3 en INRIA de belangrijkste ontwikkelaars.

Als deel van het EDGeS project heeft de Westminster Universiteit in Londen een BOINC-gebaseerd Desktop Grid geïnstalleerd op de campus. Momenteel draait het Grid al meer dan 600 computer CPU's. Het Grid werd gebouwd met de SZTAKI Boinc installateurs en zal gebruikt worden als deel van de EDGeS Grid testinfrastructuur.

Er is nog een andere horde die gebruikers moeten nemen. Momenteel dient men een Service Grid te gebruiken zoals het gLite gebaseerde EGEE, of een Desktop Grid. Er bestaat geen mogelijkheid om beide naadloos te integreren op Europese schaal. Het EDGeS project streeft ernaar dit op te lossen door een brug te bouwen die de verbinding van beide Grids toelaat. Op deze wijze kunnen programma's die het meest geschikt zijn voor een Desktop Grid gedraaid worden op een BOINC of XtremWeb gebaseerd Grid. Programma's die beter geschikt zijn voor een Service Grid zoals EGEE kunnen daarop gedraaid worden.

Op deze manier draagt EDGeS bij tot de uitbouw van een onderhoudbare Grid infrastructuur in Europa door bestaande nationale en internationale Service en Desktop Grids te integreren.

Meer informatie op de EDGeS website http://edges-grid.eu

Voor de redactie

Het EDGeS project is een Europes project met 9 partners and 7 subcontractors onder leiding van MTA SZTAKI. EDGeS wordt ondersteund door een Grant van het FP7 IST Capacities Programma van de Europese Commissie onder grant agreement RI-211727.

AlmereGrid, dat 's werelds eerste CityGrid onderhoudt in Almere is een van de hoofdpartners in dit project: http://AlmereGrid.nl

EDGeS Project Coordinator

Prof. Peter Kacsuk

email: kacsuk {[at}]}sztaki.hu

Phone: +36 1 329 7864

Meer informatie over dit persbericht of de EDGeS Fora

EDGes Dissemination Manager

Ad Emmen

email: info {[at}]}almeregrid.nl

Tel: +31 36 5373 867

Website: http://edges-grid.eu

Vorige